‘MEESTERTJES en MOLENS ‘ bij BRUNO BARAT ART GALLERY als onderdeel van het jubileumjaar molen De Fortuin in Hattem.

In 2016 is het tweehonderd jaar geleden dat molen de Fortuin werd gebouwd. Het hele jaar staan tal van activiteiten rond dit prominente monument op het programma. Een daarvan is de door Hattemse molenaar Matthieu Stroobach en galeriehouder Bruno Barat bedachte expositie rondom molens in de schilderkunst tussen 1850 en 1930.


In de loop der eeuwen zijn tal van Europese kunstenaars geïnspireerd geraakt door wind- en watermolens. Zoals Rembrandt die zelf zoon van een molenaar was of Van Gogh en zijn expressieve Parijse ‘Le blute-fin’ (op dit moment te zien in de Fundatie in Zwolle). Zij brachten het moderne landschap in beeld, met de molen als cultureel kenmerk. In de tijd van de Romantiek werden molens gezien als een oer-Hollands fenomeen om trots op te zijn. In de jaren van industrialisering en modernisering  signaleren de kunstenaars, zoals deze expositie goed laat zien, de teloorgang van oude tradities, van het ambacht van de molenaar en de molen zelf.

Het idee om iets kunstzinnig  te kunnen betekenen rondom het jubileumjaar van de Fortuin in navolging van René Kinket’s kleurrijke molenzeilen en meer recentelijk het pijlstene kunstwerk vervaardigd door de Beerninkgroep,  is ontstaan een jaar geleden tijdens een ontmoeting met molenaar Matthieu Stroobach. Uit het gesprek werd snel duidelijk dat door het bundelen van technische kennis en kunsthistorische inzicht een bijzondere tentoonstelling voor het publiek gerealiseerd kon worden. Dankzij het molenaarsnetwerk van de heer Stroobach zal de gediplomeerd molenaar Hans de Weerd tijdens de opening van de expositie (op 3 juni om 18.00 uur) vooral de technische aspecten van molens toelichten. Terwijl Bruno Barat een kort kunsthistorisch overzicht zal presenteren aan de hand van de tentoongestelde  werken.

Zoals molenaars Theo Friesema en Stroobach onlangs vertelden “De molen is geen museum, maar een cultureel erfgoed”. Op zijn beurt legt Bruno Barat uit dat “zijn galerie ook geen museum is maar een dynamische locatie voor het uitwisselen en afwisselen van culturele  ideeën en activiteiten. Om die redenen zullen voor de eerste keer vijftien landschappen met molens uit de privé-collectie BARAT-VENKER worden getoond aangevuld met vijf werken uit de galerie.

Op elk schilderij, gemaakt door Nederlandse, Belgische en Franse kleine meesters, zijn verschillende molens en hun functies te zien. De molens zijn afgebeeld, hetzij als hoofdonderwerp, als onderdeel van een landschap of stadsgezicht of als stoffering.  Hoogtepunt van deze tentoonstelling is zondermeer de serie van drie vrijwel identieke uitzichten op de molen het Oosterkattegat in Zaandam geschilderd rond 1880 door de Belgische schilder Isidore Verheyden. In 1871 maakte de wereld beroemde Franse impressionist Claude Monet niet minder dan vijfentwintig doeken tijdens zijn vier maanden verblijf in Zaandam waaronder twee van de molen het Oosterkattegat. Kortom niet alleen oer-Hollands maar ook nog bloedmooi geschilderd.

‘MEESTERTJES en MOLENS’, kom luisteren, kom kijken! U bent van harte welkom op de openingsavond 3 juni 18:00 uur en te luisteren naar de bijdragen van Hans de Weerd en Bruno Barat.

Vanaf 3 juni tot/met 3 juli 2016, van dinsdag t/m zaterdag, 13.00 tot 18.00 uur

Adres:

Kruisstraat 21
8051 GD Hattem (GLD)
tel: 038 - 454 75 33
mob: 06 - 468 932 84
mail:

KvK-nummer: 60790997
BTW-nummer: NL099626299B01

Openingstijden:

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag 
vrijdag
zaterdag
zondag
gesloten
13:00 tot 18:00 uur
13:00 tot 18:00 uur
13:00 tot 18:00 uur
13:00 tot 18:00 uur
13:00 tot 18:00 uur
gesloten

Of maak een persoonlijke afspraak.